BEFORE: The orginial view from the house to the shed at the bottom of the garden.

BEFORE: The orginial view from the house to the shed at the bottom of the garden.

A contemporary courtyard to a new town house, Harrogate.

The retired clients moved from the South to their new build Harrogate town house in 2015. The back garden area, measuring only 7 metres wide by 15 metres long had been quickly landscaped by developers resulting in waterlogged grass, a very dominant shed (‘cycle store’), boundary fencing and minimal paving.

The clients started to have serious misgivings about their move North after the first wet winter as their outlook was so depressing.

They wanted to have the grass removed and use planting to disguise the dominant fences and to screen the surrounding new town houses which made them feel very overlooked.

The new garden design used an interesting geometric layout of planters and paving, offset to the boundaries to maximise planting areas and increase the sense of space. Three different heights of raised beds were used to give instant height and all-important well-drained soil for new planting. New cedar slat screening was added to the fences for a more contemporary style.

"Helen introduced us to 2 landscape contractors who quoted for the work. The contractor we selected was highly professional and worked closely with us to minimise disruption to our neighbours." (Keith Hopkinson)

After

 Plan view – after planting. June 2016.

Plan view – straight after planting, June 2016. Even in this small plot, we created separate spaces for dining and seating, as well generous areas for planting to soften the fences and create privacy.

  Plan view 2017 .

Plan view 2017 showing the planting maturing. The purple flower perennial is Aster x frikartii remains in flower for several weeks in late summer. The Japanese Maple is starting to provide good screening.

 Dining space.

Dining space conveniently located outside the french doors from the kitchen.

 New seats.

New outdoor rattan garden furniture create the main focal point.

 Gate and cedar slat screen.

The cedar slat screening was chosen for its warm and rich tones to offset the cool grey and greens.

 Sunny border: Verbena bonariensis, Artemsia Powis Castle, Aster x frikartii.

Sunny border: Verbena bonariensis, Artemsia Powis Castle, Aster x frikartii.